• alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

West Hendred
House - Phase2

Oxfordshire
2011-2013
-

Phase 2 of the scheme involved the demolition of the existing house and its reconstruction in a new form, which incorporated the existing late 17th century timber frame removed, renovated and reinstated and describing the two cottages of which the original house was formed. The old materials of the house incuding several brick types, some early windows and a pargetted panel were reused, woven into a complex fabrication of old and new.
The new scheme transforms the house into a consolidated whole; with a proper sequence of ground floor communal spaces, to form a comfortable family home A gabled facade forms the front of the house, a new two storey green oak framed central space incorporates a new entrance hall with a seasoned oak staircase. The new oak frame is brought iinto alignment with the old elm frame visible on the first and second floors. A sixteenth century pargeted wall panel will also be reinstated visible from the new stair hall. The approach to the house design speaks of tolerance both in a new design which accommodates and acknowledges what existed before and in its use of materials designed to accommodate their inherent movement.

see Phase 1 of the project
see article in BD Jun 2010









Year: 2013
Location: Oxfordshire
Client: Private Client
Project status : Built
Photo: David Grandorge
see article in BD Jun10