• alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

Rifkin Apartment

London EC1
1998
-

This conversion of a warehouse floor into an apartment was for an art historian client who wanted a home to enjoy urban living, as a private experience, and collectively as a place for socialising. The apartment was not intended to be a generic 'loft' space but was designed with layers of rooms as private spaces to retreat (a bedroom and study), and more open living spaces which would work for entertaining groups and be comfortable for two people. These layers range from the corner ‘snug’ with its ‘picturesque’ view of the sitting space juxtaposed against the city view, the intermediate socialising space, the open area with dining, suggesting a flowing quality. Modest materials were used with an economy in their means of fabrication.
A timber sheet module was used to enclose rooms. The MDF was finished naturally to recall the timber linings of old interiors, offset against the existing brick warehouse walls, to support and convey a rich inhabitation. The existing old timber floor was lifted to install raised floors and re-laid. Daylight is filtered through to the depths of the apartment using clear and obscured glazed screens: with or cross reeded glass. The open kitchen wall acts as a divider between part of the apartment's open living space and the internal study, providing the latter with subtle daylight and a street view.

See press article page RIBA Interiors May 1998

 








Year: 1998
Location: London
Client: Private client
Project Status: Built
Photographs: Hélène Binet

See press article page RIBA Interiors May 1998