• alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

Hesselbo House

Oxford
1995 - 1996
-

Alterations were made to the existing tight crooked terraced house for its use by a young family. The old rambling rear skullery and brick back extensions were demolished and replaced by two timber rear additions to create freer living space reorientating the house to the rear garden, and a first floor bathroom. The new tall living space disrupts the narrow cellular form of the original house. A long rooflight slices light into the back of the space and the kitchen behind.
The additions which are timber inside and out, resemble a large piece of furniture, and were constructed by a cabinetmaker. The new building is like an inhabited cabinet sitting between the exposed brickwork side walls. Lined on all faces with varnished plywood, the spaces have been enriched as the material has grown warmer with inhabitation. The doors and windows are bespoked to suit their circumstances: the tall garden door is split to turn its upper leaf into a window. The equivalent bathroom window has two independent leaves so that a bather can open the lower leaf to enjoy a breeze.

Awards: Featured in Buildings under £150,000.

see article in AJ, May 1996


Year: 1995 - 1996
Location: Oxford
Client: Private client
Project Status: Built
See press article page Architects' Journal May 1996
see article in AJ, May 1996