• alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

  • alt text

Lockwood House
Islington

London
2010-2012
-

The house is sited in a carefully protected conservation area. The client, a doctor who travels much for research, wanted to transform the existing narrow terraced house with an additional space as a study and a private domain. A new storey was added into the volume of the typical butterfly roof structure, to create an open plan living space distinct from the tall narrow rooms of the existing house. The new angular geometric volume was generated by the circumstances of its siting: the new storey needed to be invisible from the surrounding streets.
The interior form breaks the conventional London terrace town house typology with a space pushed upwards and lengthways to its boundaries: leading at the front to a small very discrete roof terrace with city views, and at the back to rooftop and garden views, through a wild rhomboid shaped panoramic window. The 'stealth' room is an eyrie maintaining the idea of urban dwelling. A slim finely crafted oak staircase winds into the new storey, suspended above the existing stairs and away from the rear wall of the house, slicing light into the first floor hall. In the lower ground floor the existing rear kitchen was opened towards the re-shaped brick stairs and terrace leading to the intimate carefully planted garden.






Year: 2010–2012
Location: Islington
Client: Private client
Project Status: Built
Photographs: Step Haiselden